Wat zijn Thema’s, Plugins en Widgets

De WordPress basisinstallatie is op zich natuurlijk een werkende website. Het is basic, rudimentair, maar het werkt. Het is een website. Je kunt nu meteen aan je inhoud beginnen, je pagina’s en berichten maken. Maar er is ook meer… Je wilt je site meer kunnen laten ‘doen’ en misschien wil je ook wel een andere vormgeving.

Het mooie van WordPress is dat er heel erg veel aanvullende software bestaat (grotendeels gratis) waarmee je je website helemaal aan jouw eigen wensen kunt aanpassen. Je kiest daarbij precies wat voor die specifieke website nuttig is, zodat je ook nooit een te zware, opgeblazen site krijgt, met allerlei toeters en bellen die je helemaal niet nodig hebt.

Om je als beginner even snel vertrouwd te maken met de terminologie, hier een overzichtje met uitleg over de verschillende soorten bouwstenen waarmee je je website verder kunt gaan optuigen.

Thema’s

screenshotEen thema (theme) zorgt voor het uiterlijk van je WordPress site. Bij de installatie krijg je vanzelf een aantal van de standaardthema’s erbij (nu Twenty Fourteen, Twenty Fifteen en Twenty Sixteen) en daarnaast is er een enorme keuze aan (gratis en betaalde) thema’s die je in plaats daarvan kunt gebruiken.

Door dat grote aanbod kan het zoeken naar een geschikt thema wel behoorlijk tijdrovend zijn. Het gaat al gemakkelijker als je van te voren heel goed weet wat je wilt en nodig hebt. Verder vind je hier ook nog een aantal praktische tips om rekening mee te houden bij het kiezen van een thema →

Een andere mogelijkheid is om een bestaand thema of framework om te bouwen volgens je eigen ontwerp. Afhankelijk van je kennis van PHP, HTML en CSS kan dit variëren van kleine aanpassingen tot een volledige makeover.

Plugins

Dit zijn aparte stukjes software om extra functionaliteit aan je site toe te voegen. Er zijn wat voor de hand liggende zaken die niet standaard in de WordPress installatie zitten en dus met een plugin geregeld moeten worden: bv. backups maken of een contactformulier.

Een aantal plugins heb je eigenlijk altijd, bij iedere website wel meteen nodig: de Onmisbare plugins →

Verder zijn er plugins die bestaande functionaliteiten versterken, verbeteren of gemakkelijker maken. En er zijn plugins voor alles wat je verder nog maar kunt bedenken (of waarvan je zelfs niet gedacht zou hebben dat het bestond). Kortom, je kunt het zo gek niet bedenken of er is door iemand wel een plugin voor gemaakt.

Widgets

De meeste thema’s voorzien in één of meerdere zijkolommen naast de eigenlijke inhoud, bestemd voor zogeheten widgets. Dit zijn kleine applicaties voor bepaalde functionaliteiten die zo gemaakt zijn dat ze als een soort aparte module in die zijbalk gezet kunnen worden.

Standaard staan er altijd al een paar van die widgets in de zijkolom: een zoekveld, een lijstje van recente berichten en recente reacties, een archief en categorieënoverzicht voor blogberichten. Ook dit kun je naar je eigen idee aanpassen: je kunt de zijkolom helemaal weghalen, je kunt de standaard widgets vervangen door andere, je kunt de volgorde van de widgets wijzigen. Je kunt zelfs je eigen widgets maken.

Een eigenschap van widgets is dat ze in principe vast op iedere pagina van je site staan, maar daar is dan gelukkig weer een plugin voor om dat naar eigen inzicht te veranderen. Meer daarover in Plugins voor widgets →


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *